Αυτό εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες του κτιρίου. Γι’ αυτό και το καλύτερο θερμομονωτικό υλικό είναι αυτό που μπορεί να ανταποκριθεί σε απαιτήσεις που οι ιδιόκτητές του μπορούν να καλύψουν.
Για παράδειγμα, σε ένα κτίριο που χρειαζόμαστε υψηλές αντοχές σε συμπίεση, το καλύτερο θερμομονωτικό υλικό είναι αυτό που θα έχει μεγάλες αντοχές σε συμπιεστότητα. Σε ένα άλλο, λόγω έλλειψης επαρκούς ύψους στα στηθαία, το καλύτερο υλικό είναι αυτό που έχει το μικρότερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, άρα και το μικρότερο πάχος.
Σε ένα χώρο γεμάτο σωλήνες και μηχανήματα, ιδανικό θερμομονωτικό υλικό είναι αυτό που μπορεί να ψεκασθεί και όχι να είναι έτοιμο σε πλάκες. Σε ένα βιομηχανικό κτίριο όπου απαιτούνται αντοχές σε υψηλές θερμοκρασίες, ιδανικό υλικό είναι εκείνο που ανταποκρίνεται σ’ αυτές.
Τέλος, παράγοντες όπως ο λόγος κόστους αγοράς του υλικού προς απόδοση, η παράλληλη ηχομόνωση που προσφέρει, το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα (η κατανάλωση ενέργειας κατά την παρασκευή του δηλαδή), η φιλικότητά του προς τον άνθρωπο, η εργασιμότητα – ευπλαστότητά του κ.λπ. συμπληρώνουν ένα μακρύ κατάλογο ιδιοτήτων και απαιτήσεων.
Γι’ αυτό είναι καλό να συμβουλεύεστε ειδικούς για αυτή την επιλογή τους.